NISSAN ARIYA COMING SOON: EIND 2021


Een nieuw tijdperk

NISSAN ARIYA: KOMT EIND 2021

15/07/2020

Vandaag heeft Nissan de volledig nieuwe, elektrische Nissan Ariya coupé-crossover aan de wereld getoond. Daarmee luidt het merk een nieuw hoofdstuk in voor elektrische Nissan-modellen. De Nissan Ariya beleefde zijn werelddebuut via een virtueel evenement, gehost vanuit het binnenkort te openen Nissan Pavilion in Yokohama.

De Nissan Ariya – de eerste volledig elektrische coupé-crossover van het merk – biedt een krachtige acceleratie, een soepele en stille rijervaring en een interieur met een luxueuze haast lounge-achtige sfeer die de inzittenden uitnodigt. De stressvrije autonome rijfuncties, persoonlijke assistentie met stembediening en naadloze connectiviteit vergroten het zelfvertrouwen onderweg en creëren een gastvrije omgeving voor bestuurder en passagiers. Met een geschatte actieradius tot 500 kilometer (WLTP, onder voorbehoud) is de Nissan Ariya de perfecte partner voor zowel dagelijks woon-werkverkeer als roadtrips.

De Nissan Ariya is vergaand gebaseerd op de gelijknamige concept-car die op de 2019 Tokyo Motor Show werd getoond. Met de IMx op de 2017 Tokyo Motor Show werd al naar de nieuwe Nissan gehint. Het is het eerste productiemodel dat de nieuwe, elektrische merkidentiteit van Nissan laat zien. De Nissan Ariya wijst de weg naar een nieuw tijdperk waarin elektrificatie, geoptimaliseerd platformgebruik en naadloze AI-voertuigtechnologie de standaard zijn.

“De Nissan Ariya is een werkelijk prachtige en bijzondere auto”, zegt Ashwani Gupta, Chief Operating Officer bij Nissan. “De auto stelt je in staat om verder te reizen op een gemakkelijke en comfortabele manier. De Ariya is ontworpen om indruk te maken en om uit te drukken waar Nissan naar streeft: het verbeteren van de levens van klanten.”

De Nissan Ariya wordt gebouwd op een volledig nieuw EV-platform, dat is ontwikkeld door de Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. De Ariya is de ultieme uitdrukking van Nissan Intelligent Mobility, de merkstrategie die de aantrekkingskracht van de auto’s versterkt en helpt om de ultieme ambitie waar te maken: een toekomst zonder emissie of dodelijke ongevallen in het autoverkeer.

De Nissan Ariya omvat de drie hoofdpijlers van Nissan Intelligent Mobility (Intelligent Power, Intelligent Drive en Intelligent Integration) en combineert geavanceerde elektrische aandrijftechnologie met een nieuw niveau van een naadloze connectiviteit tussen mens en machine. Daarmee biedt de Nissan Ariya een volledig nieuwe rijbeleving.

Design: een volledig nieuwe uitstraling

De Nissan Ariya is de ultieme uitdrukking van stijl en technologie, waarbij die twee elkaar aanvullen, zowel esthetisch als functioneel. Het 100% elektrische voertuigplatform neemt fundamentele beperkingen weg en zorgt ervoor dat de ontwerpers bestaande componenten opnieuw konden beoordelen.

De naadloze, elegante en frisse voorzijde omarmt de Japanse term iki, die de chique, gedurfde aard van de auto karakteriseert. Een opvallend element is het schild – een nieuw radiatorrooster voor het EV-tijdperk. Het schild beschermt de sensoren van de ProPILOT-technologie en de detectie van de Intelligent Key, zonder dat de esthetiek afbreuk doet aan de functionaliteit. Net onder het oppervlak van het schild zit een traditioneel Japans kumiko-patroon in 3D.

Het nieuw vormgegeven Nissan-merklogo is prominent in het midden van het aerodynamische schild geplaatst. Het is een stralende en scherpe vorm dankzij de 20 leds waaruit het logo bestaat. Het nieuwe merklogo staat voor de passie en toewijding die Nissan heeft voor innovatie, door conventionele oplossingen kritisch te benaderen. Door de ronde zon en de liggende balk van het eerdere logo te behouden, toont het nieuwe logo respect voor de geschiedenis van het merk, terwijl het ook een stap zet naar een toekomst met ruimte voor nieuwe mobiliteitsdiensten en elektrificatie.

De achterzijde van de Nissan Ariya is net zo opvallend en wordt gekenmerkt door een steile C-stijl die vloeiend opgaat in de achterzijde. Het eendelige lichtblad, dat de gecombineerde achterlichten omvat, is ontworpen om in geparkeerde toestand een ‘black-out-effect’ te geven. Als de Nissan Ariya in gebruik is, wordt hij consistent rood verlicht. De achterste wielkasten benadrukken samen met de hoge achterspoiler de krachtige EV-prestaties van de Nissan Ariya.

Akatsuki is een nieuw ontwikkeld, tweekleurig Copper-exterieurkleurpakket, geïnspireerd op het moment net voor zonsopgang, wanneer de eerste lichtstralen het begin van een nieuwe dag aankondigen. De combinatie van koperkleur met een zwart dak benadrukt de vloeiende carrosserielijnen en de beweging van een EV. De kopertint zelf verwijst bovendien ook naar de opkomst van een nieuw automotive tijdperk.

Behalve in Akatsuki is de Ariya leverbaar in zes tweekleurencombinaties, elk met een zwart dak. Verder zijn er vier opvallende combinaties met één kleur.

Interieur: luxueuze lounge

Geleid door de Japanse term ma – verwijzend naar ruimtelijke openingen – is het interieur van de Ariya efficiënt en comfortabel ontworpen. In plaats van een traditioneel auto-interieur lijkt het interieur van de Ariya meer op een strakke café-lounge in een ruimteschip. Dankzij de voordelen van het volledig nieuwe EV-platform biedt de Ariya een van de ruimste interieurs in zijn klasse.

De stille, elektrische aandrijflijn en het royale gebruik van geluidsabsorberende materialen zorgen voor een uitzonderlijk stil interieur. Zo kan iedereen ontspannen genieten in het stressvrije lounge-interieur van de Nissan Ariya.

De inzittenden voorin worden getrakteerd op het minimalistische dashboard van de Nissan Ariya dat naadloos aansluit op de lijnen van het interieur en vloeiend overgaat in de portieren. Er zijn geen knoppen en schakelaars zoals die te vinden zijn in conventionele auto’s. Primaire functies van de klimaatcontrole zijn geïntegreerd in het centrale houten deel van het dashboard, in de vorm van “capacitieve haptische schakelaars”. Deze virtuele schakelaars bieden hetzelfde gevoel als mechanische schakelaars door te trillen als ze worden aangeraakt. Ze verschijnen alleen wanneer de auto is ingeschakeld. Een technologische en toch luxueuze touch in het interieur.

Onder het midden van het dashboard zijn een centraal opbergvak en een uitvouwbaar blad geplaatst. Het innovatieve, uitschuifbare tafelontwerp vormt het interieur om tot een mobiele werkruimte.

De instelbare middenconsole kan naar individuele voorkeur van de bestuurder worden verplaatst en de instelling kan worden opgeslagen in het bestuurdersprofiel. Bij een volgende rit wordt alles dan automatisch ingesteld. Op de console zit een nieuwe transmissiehendel die perfect in de handpalm past, waarmee wordt aangezet tot een ontspannen rijpositie met de rijmodusbediening binnen handbereik.

Passagiers achterin hebben een overvloed aan hoofd- en beenruimte. Dankzij de vlakke vloer kunnen zij zelfs makkelijk de benen kruisen en ontspannen zitten. Accenten en ornamenten geven achterin een sterk gevoel van verfijning en comfort. De slanke voorstoelen zijn zo geplaatst dat ze de B-stijl afdekken, waardoor de inzittenden een panoramisch zicht naar buiten hebben. De Nissan Ariya is ook voorzien van een zonnedak voor een nog sterker gevoel van openheid.

“Het interieur van de Nissan Ariya is een fijne ‘leefruimte’ voor de bestuurder en de inzittenden, waarvan zij kunnen genieten terwijl ze kijken naar het theater van reizen naar bekende en nieuwe bestemmingen”, zegt Arroba. “De materialen in het interieur werden zorgvuldig geselecteerd om het traditionele gevoel van sommige luxeauto’s te voorkomen en toch een indruk te geven van premium futurisme op het vlak van technologie en gebruik.”

De toekomst van de elektrische auto is nu

De Nissan Ariya-coupé-crossover luidt een nieuw tijdperk in voor elektrische auto’s. Hij belooft een zeer krachtig en soepel rijgedrag dankzij het complete aanbod van Nissan Intelligent Mobility met de nieuwste assistentietechnologieën die ondersteunen bij en reageren op de bedoelingen van de bestuurder. Een design dat is geïnspireerd op Tijdloos Japans Futurisme geeft alle inzittenden en gastvrije, persoonlijke indruk die erop is gericht om verwachtingen te overtreffen.

“We starten een nieuw hoofdstuk voor Nissan en dat hoofdstuk begint met de Nissan Ariya”, legt Gupta uit. “Met de Nissan Ariya hebben we ernaar gestreefd om het rijplezier van elektrische mobiliteit te versterken en tegelijkertijd te zorgen voor een hoge mate van comfort en vertrouwen. Het is niet zomaar een geweldige EV-crossover, maar een geweldige auto – een echte kracht van verwondering die ons mee zal nemen naar de toekomst.”

Meer details over de beschikbaarheid en prijzen van de Nissan Ariya in Europa zullen de komende maanden bekend worden gemaakt.